top of page

Tel: 0 242 229 42 42

Yabancıya Satışta Değerleme Raporu

Ülkemizde gayrimenkul satın almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kiÅŸilere yardımcı hizmet vermek üzere rehber niteliÄŸinde olup Dizayn Gayrimenkul DeÄŸerleme A.Åž. olarak yabancı satışlara gayrimenkul satışlarında kullanılacak DeÄŸerleme Raporu Åžirketimizce hazırlanmaktadır. 

Dayandığı Hukuki Temel:

2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 18 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüÄŸe giren 6302 sayılı Kanun ile deÄŸiÅŸik 35. Maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kiÅŸilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık ÅŸartı kaldırılmıştır.
Ülkemizde gayrimenkul edinimi yapabilecek ülke vatandaÅŸlarının hangileri olduÄŸu bilgisine Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri, Konsoloslukları,  Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüÄŸü (Yabancı Ä°ÅŸler Dairesi BaÅŸkanlığı)’ndan ve Tapu Müdürlükleri'nden bilgi alınabilir.
Yabancı uyruklu gerçek kiÅŸiler, kanuni sınırlamalar dahilinde olmak üzere, ülkemizde nitelik bakımından her türlü gayrimenkul (Konut, Ä°ÅŸyeri, Arsa, Tarla vb.) satın alabilmektedirler.
Yabancı uyruklu gerçek kiÅŸiler, edindikleri yapı içermeyen  gayrimenkullerde (Arsa, Tarla) iki yıl içerisinde proje geliÅŸtirmek ve geliÅŸtirdiÄŸi bu projeyi iki yıl içinde ilgili Bakanlığın veya Belediyenin onayını almak zorundadır.

SözleÅŸmenin ÅŸekli:

Türkiye’de yürürlükteki hukuki mevzuat hükümlerine göre, taşınmaz mülkiyetinin devri Tapu Müdürlükleri nezdinde imzalanacak resmi senet ve tescil ile mümkün olmaktadır. Noter huzurunda “satış vaadi sözleÅŸmesi” imzalamak mümkündür ancak noter huzurunda imzalanan “satış vaadi sözleÅŸmesi” veya harici satış sözleÅŸmesi ile taşınmaz mülkiyetinin kazanılması mümkün deÄŸildir.

Yabancıların taşınmaz ediniminde kanuni sınırlamalar:

BilindiÄŸi üzere yabancıların taşınmaz edinimlerinde bazı yasal kısıtlamalar bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla; 

a) Ülke genelinde, yabancı uyruklu bir gerçek kiÅŸi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir ve sınırlı ayni hak edinebilir.
b) Askeri yasak ve güvenlik bölgeleri ölçüm çalışmaları biten 81 ilimizde taşınmazın askeri yasak ve güvenlik bölgeleri dışında kalıp kalmadığının Tapu MüdürlüÄŸü tarafından yetkili komutanlığa sorulması ve edinim için olumlu cevap alınması gerekliliÄŸi (Bazı ilçeler HARÄ°Ç) kaldırılmıştır.
c)Yabancı uyruklu gerçek kiÅŸiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.
d)Gerçek kiÅŸilerle yabancı ülkelerde kendi mevzuatlarına göre kurulan tüzel kiÅŸiliÄŸe sahip ticaret ÅŸirketleri lehine taşınmaz rehni tesisinde kanuni sınırlamalar uygulanmaz.
e)Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen; edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen; proje ÅŸartıyla satın almalarda süresi içinde ilgili Bakanlığa baÅŸvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleÅŸtirilmeyen; taşınmazlar tasfiye hükümlerine tabidir.

BaÅŸvuru ve izlenen yöntem:

Yabancı uyruklu alıcının ''Ülkemizde Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinebilen Ülke VatandaÅŸlarından olması ve Edinim Åžartları''nı taşıması gerekmektedir.
Ä°zlenen yöntem sırasıyla;

Gayrimenkulün sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu MüdürlüÄŸü’ne ön baÅŸvurusu yapılır. 
Online BaÅŸvuru:
Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları, (http://turkiye.gov.tr)

 veya Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüÄŸü

 (https://randevu.tkgm.gov.tr/) randevu sisteminden

sıra numarası alınabileceÄŸi gibi ALO 181 hattı ve

Yurtdışından arayan Vatandaşlarımız

+90 312 593 99 00 nolu hat ile de randevu

alabilmektedir.
Gerekli belgeler:
a)Taşınmaza ait Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle,

ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgileri,

b)Kimlik belgesi veya pasaport (Gerekli görülmesi halinde tercümesi ile birlikte)
c)Gayrimenkulun baÄŸlı bulunduÄŸu Belediyeden , Gayrimenkule ait ''Emlak Rayiç DeÄŸeri Belgesi''nin alınması,
d)Gayrimenkul DeÄŸerleme Raporu, (SPK tarafından lisanslandırılmış yetkili Firma tarafından düzenlenmiÅŸ olmak zorundadır)
e)Binalar için (Konut, Daire) zorunlu deprem sigortası poliçesi,
f)Alıcının 2 adet, Satıcının 1 adet fotoÄŸrafı (son 6 ay içinde çekilmiÅŸ ve  6x4 ebadında).
g) Taraflardan bir yada ikisi Türkçe bilmiyor ise yeminli tercüman,
h)Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile iÅŸlem yapılması halinde, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneÄŸi.
Satış İşleminin Maliyeti:
a) Gayrimenkulun baÄŸlı bulunduÄŸu Belediyeden alınacak ''Emlak Rayiç DeÄŸerinden az olmamak üzere satış bedeli üzerinden, hem alıcı hem satıcı tarafından tapu harcı ödenir. 492 sayılı Harçlar Kanununa göre belirlenen tapu harcı oranı %2’dir.
b) Tapu Müdürlüklerince belirlenmiÅŸ olan döner sermaye ücreti ödenir. Döner sermaye ücretleri farklılıklar gösterebilmektedir.  
Yabancıların uyruklu kişilerin gayrimenkul ediniminde dikkat edeceği diğer hususlar:

- Ä°lgili tapu MüdürlüÄŸünden, gayrimenkul üzerinde üzerinde, ipotek, haciz vb. bir kısıtlama bulunup bulunmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir durumun bulunup bulunmadığı gibi ayrıntılar dikkatlice incelenmeli gerekirse profesyonel destek alınmalıdır.
- Ä°lgili tapu MüdürlüÄŸünün baÅŸvuruyu reddi halinde iÅŸlem yapılan Tapu MüdürlüÄŸü'nün baÄŸlı olduÄŸu Bölge MüdürlüÄŸü'ne itiraz baÅŸvurusu yapılabilir.
- Uzman ve güvenilir olduÄŸu bilinen kiÅŸi veya firmalar ile çalışılması önerilir.
- Yabancının uyruklu kiÅŸilerin Türkiye'de taşınmaz edinebilmesi için ikamet izni çalışma izni almış olması ÅŸartı aranmamaktadır.

 

Dizayn Gayrimenkul DeÄŸerleme ve Danışmanlık A.Åž. olarak Yabancıların ülkemizde gayrimenkul edinimlerinde ihtiyacı olan Gayrimenkul deÄŸerleme raporu Åžirketimizce düzenlenmekte olup Åžirketimiz SPK ve BDDK'nın Lisansı ile yetkilendirilmiÅŸ ve deÄŸerleme konusunda hizmet vermeye devam etmektedir. 

bottom of page